Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όλες οι κουζίνες μοσχοβολάνε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Όπου και να πάμε αυτές τις μέρες, τα βλέπουμε μπροστά μας, αλλά δε μας πειράζει καθόλου.  Τελικά αυτά τα γλυκά είναι τόσο νόστιμα ή μας αρέσουν επειδή τα τρώμε μια φορά το χρόνο; Λες και μας απαγορεύει κάποιος να τα κάνουμε και τις υπόλοιπες εποχές!

Εγώ μόλις χθες έκανα τα δικά μου μελομακάρονα και είναι πολύ εύκολα και πεντανόστιμα..

Λοιπόν, για 70 μέτρια μελομακάρονα

Υλικά:
  • 2 κούπες σπορέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα πορτοκαλάδα (εγώ προτιμώ χυμό από 2-3 πορτοκάλια)
  • 1 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 ποτηράκι κονιάκ 
  • 2 κουταλιές κανέλα
  • 2 μπαίκιν παόυντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 6 κούπες αλεύρι
για το σιρόπι:
  • 2 κούπες  ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 1/2 κούπες νερό
για το στόλισμα:
  • τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα τάπερ, εκτός απο το αλεύρι και τα ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη, που ελαφρώς να κολλάει στα χέρια.
  3. Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  4. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά.
  5. Αφού τα ψήσουμε όλα (4 ταψιά) τα αφήνουμε να κρυώσουν για λίγες ώρες. 
  6. Όταν τα μελομακάρονά μας είναι κρύα, ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ζεσταθούν, πριν αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε και το μέλι. Τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν.
  7. Παίρνουμε λίγα-λίγα μελομακάρονα και τα βουτάμε στο ζεστό σιρόπι για ένα-ενάμιση λεπτό. Μόλις τελειώσουν όλα, ρίχνουμε από πάνω το καρύδι και έτοιμα!
* Όσο ψήνεται το ένα ταψί στο φούρνο, ετοιμάζουμε όλα τα μελομακάρονα, ώστε μετά να γεμίζουμε το ταψί γρήγορα και να τα ψήσουμε όλα σε μια ωρίτσα.
**Πρέπει πάντα να θυμόμαστε: ΖΕΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ- ΚΡΥΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, όχι το αντίθετο.
***Εγώ στο ένα λεπτό, τα γυρνάω από την ανάποδη και τα αφήνω λίγο ακόμα. Το σιρόπιασμα καλό θα ήταν να το δοκιμάσετε. Αν τα αφήσετε λιγότερο, θα είναι εσωτερικά ακόμα σαν κουλουράκι-στεγνό. Αν το αφήσετε λίγο παραπάνω, μπορεί να διαλυθεί.
****Μπορούμε επίσης για στόλισμα, να λιώσουμε κουβερτούρα και σοκολάτα γάλακτος και να περιχύσουμε τα γλυκά μας και πάνω στη ζεστή σοκολάτα να ρίξουμε καρύδια ώστε να κολλήσουν.


μελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαροναμελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαρονα

μελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαροναμελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαρονα

μελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαροναμελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαρονα

μελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαροναμελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαρονα

μελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαροναμελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαρονα

μελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαροναμελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαρονα

μελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαροναμελομακάρονα, Χριστούγεννα, γιορτές, μελομακαρονα


Εύκολα και γρήγορα μελομακάρονα που θα λατρέψετε!

Καλή επιτυχία, καλή όρεξη και καλές γιορτες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου