Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τυροπιτάκια- Λουκανοπιτάκια

Νόστιμα, παιχνιδιάρικα και ευκολοφάγωτα πιτάκια με ότι γέμιση επιλέξετε!

Πιτάκια (40-50 κομμάτια)


Υλικά:

για το ζυμάρι θα χρειαστούμε:                    
  • 2 αβγά
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 800 γρ)

για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
  • 10 λουκάνικα βρασμένα
  • 200 γρ τυρί
  • 1 αβγό
  • μαυροπίπερο
  • πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

Εκτέλεση:
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το σπορέλαιο και το γάλα.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά, ζάχαρη, αλάτι.
  3. Τέλος βάζουμε το αλεύρι ζυμώνοντας σιγά- σιγά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιγενής και να ξεκολλάει από τα χέρια. Προσοχή μη πέσει πολύ αλεύρι και γίνει σφιχτή.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
  5. Ενώ περιμένουμε, βάζουμε τα λουκάνικα να βράσουν και ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα τυροπιτάκια: τρίβουμε το τυρί και προσθέτουμε το αβγό, το μαυροπίπερο και την πράσινη πιπεριά. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. 
  6. Το κάθε μέρος το ανοίγουμ σε ένα στρόγγυλο φύλο πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε το φύλο αντιδιαμετρικά ώστε να δώσει 8-10 κομμάτια.
  7. Βάζουμε στο κάθε κομμάτι τη γέμιση που θέλουμε (εδώ τυρί/πιπεριά ή λουκάνικο) και τυλίγουμε.
  8. Τοποθετούμε τα πιτάκια μας σε λαδόκολα που έχουμε αλέιψει με σπορέλαιο. Αλέιφουμε και από πάνω τα πιτάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.

αβγά-γάλα-σπορέλαιοαβγά-γάλα-σπορέλαιο

αλεύριμαγιά-ζάχαρη-αλάτι

ζυμάριζυμώνουμε

αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσειχωρίζουμε σε μικρότερα μπάλες τη ζύμη

ανοίγουμε το φύλολαδώνουμε το ταψι για τα τυροπιτάκια

τυλίγουμε τα λουκανοπιτάκιακόβουμε τα κομμάτια

τυρί-τυροπιτάκιαβάζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε

τυροπιτάκια στο ταψίτυλίγουμε τα τυροπιτάκια



ψήσιμο τυροπιτάκια-λουκανοπιτάκια


Tips:
νόστιμες ιδέες για γέμισμα
*σπανάκι, για μίνι σπανακοπιτάκια
**κασέρι-σαλάμι-γαλοπούλα
***ντομάτα-ελιές-πιπεριά
****κιμάς, για μίνι κιμαδοπιτάκια
*****λουκάνικο-μουστάρδα

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου