Νόστιμα, παιχνιδιάρικα και ευκολοφάγωτα πιτάκια με ότι γέμιση επιλέξετε!
Πιτάκια (40-50 κομμάτια)
Υλικά:
για το ζυμάρι θα χρειαστούμε:
- 2 αβγά
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα γάλα
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι αλάτι
- αλεύρι όσο πάρει (περίπου 800 γρ)
για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
- 10 λουκάνικα βρασμένα
- 200 γρ τυρί
- 1 αβγό
- μαυροπίπερο
- πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το σπορέλαιο και το γάλα.
- Προσθέτουμε τη μαγιά, ζάχαρη, αλάτι.
- Τέλος βάζουμε το αλεύρι ζυμώνοντας σιγά- σιγά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιγενής και να ξεκολλάει από τα χέρια. Προσοχή μη πέσει πολύ αλεύρι και γίνει σφιχτή.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
- Ενώ περιμένουμε, βάζουμε τα λουκάνικα να βράσουν και ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα τυροπιτάκια: τρίβουμε το τυρί και προσθέτουμε το αβγό, το μαυροπίπερο και την πράσινη πιπεριά. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Το κάθε μέρος το ανοίγουμ σε ένα στρόγγυλο φύλο πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε το φύλο αντιδιαμετρικά ώστε να δώσει 8-10 κομμάτια.
- Βάζουμε στο κάθε κομμάτι τη γέμιση που θέλουμε (εδώ τυρί/πιπεριά ή λουκάνικο) και τυλίγουμε.
- Τοποθετούμε τα πιτάκια μας σε λαδόκολα που έχουμε αλέιψει με σπορέλαιο. Αλέιφουμε και από πάνω τα πιτάκια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Tips:
νόστιμες ιδέες για γέμισμα
*σπανάκι, για μίνι σπανακοπιτάκια
**κασέρι-σαλάμι-γαλοπούλα
***ντομάτα-ελιές-πιπεριά
****κιμάς, για μίνι κιμαδοπιτάκια
*****λουκάνικο-μουστάρδα
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου