Χωριάτικο, ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί.
Τρία μεγάλα ή τέσσερα μικρά ψωμάκια
Υλικά:
για το πλάσιμο θα χρειαστούμε:
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο αλεύρι
- σουσάμι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο τάπερ ή μια λεκάνη και προσθέτουμε τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε.
- Το ζυμάρι μας πρέπει να ζυμώνεται εύκολα αλλά να μην ξεκολλάει τελείως από τα χέρια (φωτογραφία 2-3).
- Κλείνουμε το τάπερ με καπάκι ή σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για μία ώρα τυλιγμένο με πετσέτες σε ζεστό μέρος. Ελέγχουμε κάθε τόσο να μην ξεχειλίσει, αναλόγως σε πόσο ζεστό μέρος το αφήσαμε.
- Αλευρώνουμε το ταψί μας.
- Ρίχνουμε στον πάγκο λίγο ελαιόλαδο και σουσάμι. Βγάζουμε το 1/3 της ζύμης και πλάθουμε, τόσο ώστε να πάρουμε στο εσωτερικό το σουσάμι. Δεν "ταλαιπωρούμε" πολυ τα ζυμάρι. Δίνουμε ένα σχήμα μακρόστενο στο ζυμαράκι μας και το βάζουμε στο ταψί.
- Ομοίως πλάθουμε και τα άλλα δύο ψωμιά και τα βάζουμε και αυτά στο ταψί. Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα χωρίζουμε με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μια ώρα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-220 βαθμούς για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά.
- Μετά το ψήσιμο, βγάζουμε τα ψωμιά απο το ταψί και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν. Αν τα αφήσουμε στο ταψί, θα "ιδρώσουν".
Tips:
Το νερό πρέπει να είναι σε χλιαρή θερμοκρασία, ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο, γιατί δε θα δουλέψει η μαγιά και δε θα φουσκώσει το ζυμάρι. Ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή που αντέχει το χέρι μας να το ανακατέψει με το αλεύρι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!
Το νερό πρέπει να είναι σε χλιαρή θερμοκρασία, ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο, γιατί δε θα δουλέψει η μαγιά και δε θα φουσκώσει το ζυμάρι. Ιδανική θερμοκρασία είναι αυτή που αντέχει το χέρι μας να το ανακατέψει με το αλεύρι.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου